Vánoční dárek až z Ameriky

Příběh o milém předvánočním překvapení

Jedno předvánoční ráno v covidovém roce 2020 nám do Laty přišel e-mail, ve kterém mimo jiné stálo: Bude nam cti, pokud prijmete nas dar ve vysi 100.000,- Kc a potesenim, pokud v tomto pro vsechny z nas nelehkem roce, nas dar prispeje k podpore nektereho z Vasich projektu.

Byl to e-mail, u kterého jsme nějakou chvíli váhali, zdali se nás někdo nepokouší napálit. Evidentně přišel z ciziny, písmo bez diakritiky a výše daru, na kterou opravdu nejsme zvyklí a naráz ještě nikdy neobdrželi. Obratem jsme začali pátrat, neboť i jméno, které pod mailem stále nám nebylo úplně neznámé. Ano, a internet potvrdil, že náš dárce by mohl být renomovaný vědec, který je spojen s vývojem léku Remdesivir, jenž pomohl na jaře vyléčit řadu pacientů s Covidem. Naše radost tedy rostla, hned jsme sedli
k počítači a ujišťovali se, zda-li nám dobří lidé chtějí opravdu věnovat pro nás nebývale vysokou částku. A kdo za tímto překvapením tedy stál? Manželé Gabriela a Tomáš Cihlářovi. Pan Tomáš Cihlář se na podzim 2020 stal laureátem ceny Nadačního fondu Neuron a rozhodl se odměnu s cenou spojenou darovat na dobročinné účely v České republice. Vyměnili jsme si s paní Gabrielou několik milých e-mailů a domluvili se, že se určitě potkáme.

V následujících dnech jsme plánovali, jak tuto skvělou zprávu oznámíme v celém týmu Laty. Čekala nás vánoční besídka online …., takže to byla ideální příležitost. „Všechny obličeje byly v obdélníčcích na obrazovce noteboku, takže ty překvapivé a zaskočené výrazy byly vidět hezky vedle sebe“, popisuje situaci při oznámení výše daru ředitelka Laty Markéta Ježková.

Následně jsme vyfotili obrazovku počítače a vytvořili tak hezké PFko, které jsme poslali našim milým dárcům. Avizované setkání proběhlo až po Vánocích. Manželé Cihlářovi totiž dlouhodobě žijí v Kalifornii, tak jsme se setkali online. Oni, brzo ráno před prací a my večer po práci. Nás v Latě velmi zajímalo, proč padl výběr právě na nás, neznáme se, jsme úplně z jiné společenské oblasti a 8000 km daleko…

Jako rodiče tří, dnes již dospělých dětí, a ze zkušenosti získaných prostřednictvím našich dobrovolných aktivit si uvědomujeme, jak zranitelní jsou mládí lidé v dnešní době. Proto nás také oslovily vaše programy vrstevnické podpory mladých lidi a dětí i programy na podporu celých rodin,“ přiblížili manželé Cihlářovi. Paní Gabriela se poté svěřila, že sledovala poměrně dlouho naši komunikaci na webu a sociálních sítí.Způsob naší prezentace i důvěryhodnost čemuž nám pomáhá i značka spolehlivosti. Prostě si nás sama našla.
Udělalo nám to velkou radost, protože se ukázalo, že dokáže přesvědčit potenciální dárcenejen tím co děláme, ale i způsobem naší komunikace.

Lata má silné příběhy a unikátní programy a my máme s manželem radost, že díky ceně, kterou získal od NF Neuron za významný vědecký objev roku, jsme dostali možnost podpořit a spojit své jméno s Latou,“ přibližuje paní Gabriela. A jak to vidíme my v Latě: „Čest je na naší straně a jsme hrdí, že naše poslání oslovilo někoho, kdo se rovněž věnuje pomoci druhým, ačkoliv v jiném směru a navíc s celosvětovým dopadem.“

Celý více než hodinový rozhovor byl velice příjemný, probrali jsme zejména naši práci, ale nahlédli i do vzdálené Kalifornie, kde český biochemik a virolog Tomáš Cihlář se svojí rodinou žije. Je viceprezidentem pro virologii americké společnosti Gilead Sciences a vede rozsáhlý tým dalších vědců. A my mu přejeme, ať se daří vyvíjet další skvělé léky.

Rádi se s tímto příběhem podělíme, a oceňujeme, že s tím naši dárci souhlasili. Celá komunikace s nimi byla pro nás nesmírně motivační a radostná. Přístup manželů Cihlářových, to že oni děkují nám za to, co děláme a že nás berou jako rovnocenné partnery, není v Česku zatím běžný. Dost často jsou neziskovky v pozici, že o něco žebrají. Ale vlaštovky se objevují, kolem Laty máme i další podporovatele s podobným myšlením a jsme za ně rádi, ať už dávají jakoukoli částku.

Závěrem nutno podotknout, že si e-maily s Kalifornií vyměňujeme i nadále a informujeme se o novinkách a plánech. Dar chceme využít na rozvoj kvality programů, na který se podpora získává velice obtížně.

diplom Zlatý banán 2021

Jsme tu už 30 let

Podpora dospívajícím i rodinám

1 000 zapojených dobrovolníků